İçeriğe geç

Ilk Şuara Tezkiresini Kim Yazdı

İlk tezkire kim yazdı?

Tarih. Fars edebiyatındaki ilk tezkire, Ferîdüddin Attâr’ın 1220 yılında yazdığı ve yetmiş iki mutasavvıfın biyografilerini içeren Tezkiretü’l-evliyâ adlı Farsça eserdir.

Şuara tezkiresi kimin eseri?

Bu yazıda ele alacağımız eser, daha önce ismi zikredilmeyen, 18. ve 19. yüzyıllarda Bağdat ve çevresinde yaşamış Türk şairlerini anlatan Hatibi’nin Tezkire-i Şu’arâ-yı Bağdâd’ıdır.

Tezkire yazarı kimdir?

2. Heşt-Bihişt (yaklaşık 945/1538): Anadolu’da şair biyografileri yazma geleneği, Sehî Bey’in 945/1538’de Edirne’de tamamladığı Heşt Bihişt, diğer adıyla Tezkire-i Sehî ile başlar. Eser, bir önsöz, her biri “bihişt” (gökyüzü) adı verilen sekiz katman ve bir sonsözden oluşur.

Tezkiretü Ş Şuara ne zaman yazıldı?

TEZKİRETÜ’Ş-ŞU’ARÂ (HASAN ÇELEBİ) 16. yüzyılda Anadolu topraklarında yazılan beşinci şairin anıları. 1586 yılında yazılan eser Kınalı-zâde Hasan Çelebi Tezkiresi veya Tezkiretü’ş-şu’arâ olarak bilinmektedir.

Tezkiretü Ş Şuara ne demek?

Türk-İslam edebiyatı araştırmalarına kaynaklık eden eserler arasında 15. yüzyıl özellikle önemlidir. 19. yüzyıldan sonra Sehi Bey’in Tezkire’siyle başlayarak Tezkire-i Şuara adı verilen bağımsız bir alan ve tür oluşturan biyografiler, Osmanlı sahasındaki şairler hakkında en önemli bilgi kaynaklarıdır.

Teşrifatü Ş Şuara kaçıncı yy?

Güfti’nin Teşrifatü’ş-Şuara adlı anıları 16. yüzyılda yazılmıştır. 16. yüzyıl biyografilerinden farklı olarak, Kafzade Faizi’nin Zübdetü’l-Eşar adlı eserinden sonra 17. ve 18. yüzyıl biyografileri daha kalitelidir.

Heşt Behişt ilk nedir?

Dünyada önemli bir yeri olan Heşt Bihişt, Anadolu’da yazılmış ilk risale olma özelliğini taşımaktadır.

Tezkiretü Ş Şuara ve Tabsıratün Nuzama kimin?

Tezkiretü’ş-Şü’ara ve Tabsıratü’n-Nuzama: Latifi’nin en önemli eseri olan tezkire, Anadolu bölgesinde Edirneli Sehi Bey’in yazdığı Heşt-Behişt adlı tezkireden sekiz yıl sonra yazılmıştır. Eser 953/1546 yılında tamamlanarak dönemin Kanuni Sultan Süleyman’a sunulmuştur.

Gülşen-i Şuarâ kimin?

Ahdî’nin en önemli eseri olan Gülşen-i Şuara (yak. 971/1564-1002/1593), Şehzade Sultan Selîm adına yazılmıştır.

Tezkire hangi şair?

TEZKİRE-İ MECÂLİS-İ ŞU’ARÂ-YI RUM (GARîBÎ) Garîbî’nin Anadolu coğrafyası şairleri hakkında yazdığı ve bu alanda ilk sayılan eserdir. Tezkire-i Mecâlis-i Şu’arâ-yı Rum, Rum memleketi (Anadolu/Osmanlı memleketi) şair meclislerinin biyografileri anlamına gelmektedir.

Meşairü Ş Şuara kimin eseri?

Âşık Çelebi’nin en önemli eseri Meşâirü’ş-şuarâ adlı hatırasıdır. Eser 1568’de tamamlanmıştır. Meşâirü’ş-Şuara, 426 şairin tanıtımı ve biyografilerinden oluşmaktadır. Âşık Çelebi hatıralarını kendine özgü bir üslupla yazmıştır.

Riyazü Ş Şuara kimin eseri?

RİYÂZÜ’Ş-ŞU’ARÂ (RİYÂZÎ) Riyâzî’nin bugünkü biyografileridir. Tezkire’yi I. Ahmed’e ithaf eden müellif, eserini 1016/1607’de yazmaya başlamış ve 1018/1610’da tamamlamıştır (Açıkgöz 2017: 5).

Teşrifatü Ş Şuara kimin eseri?

Edirneli Güftî’nin Teşrîfâtü’ş-Şu’arâ adlı eseri, Türk edebiyatının bilinen tek manzum hatıratıdır.

Türk edebiyatında ilk tezkire kime aittir?

Türk edebiyatındaki ilk biyografi Ali Şir Nevaî’nin “Mecâlisü’n-Nefâis” adlı eseridir. Ali Şir Nevaî, Türk edebiyatının Ortaçağ’ında yaşamış önemli bir şair, yazar ve bilim adamıdır. “Mecâlisü’n-Nefâis” Nevaî’nin eserlerinden biri olup Türk edebiyatındaki Tezkire geleneğinin temelini oluşturur.

Zübdetü L eşar ne demek?

Faizi’nin Zübdetü’l-eş’ar’ı yeni bir tezkire türü olarak karşımıza çıkar. Klasik biyografilerde şairler hakkında bilgi verilir ve şiirleri övülür. Daha sonra konu şiirlerinden kısa örneklerle tamamlanır.

Heşt Behişt kimin tezkire?

Heşt Bihişt, İdris-i Bitlisi II tarafından yazılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’ndan II. Bayezid’in isteği üzerine yazılmıştır. Bayezid de dahil olmak üzere sekiz padişahın dönemini anlatan bir Farsça tarih kitabıdır.

Tezkire hangi şair?

TEZKİRE-İ MECÂLİS-İ ŞU’ARÂ-YI RUM (GARîBÎ) Garîbî’nin Anadolu coğrafyası şairleri hakkında yazdığı ve bu alanda ilk sayılan eserdir. Tezkire-i Mecâlis-i Şu’arâ-yı Rum, Rum memleketi (Anadolu/Osmanlı memleketi) şair meclislerinin biyografileri anlamına gelmektedir.

Heşt Behişt kimin eseri?

Osmanlı İmparatorluğu’nun erken dönemine ilişkin kaynaklar 16. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Yüzyılın başında İdris Bitlisî tarafından Farsça yazılmış olan “Heşt Bihişt” (Sekiz Gök) kroniğinin özel bir yeri vardır.

Sehi Bey kaçıncı yüzyıl şairi?

Şeyhî (ö. 1431), 15. yüzyıl Türk divan şairi ve hekimi, Kütahya doğumlu. Kendisinden sonra gelen birçok şairi etkilemiş bir şairdir. En ünlü eserleri Harnâme adlı hiciv mesnevisi ve Fars edebiyatının ünlü şairi Nizami’nin aynı adlı eserinden Türkçeye çevirdiği Hüsrev ü Şîrîn adlı aşk mesnevisidir.

Tavsiyeli Bağlantılar: Sosyolojinin Kurucusu Bilim Adamı Kimdir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Karkamış Escort